Blessures voorkomen

Home/Sporter/Blessures voorkomen
Blessures voorkomen 2017-03-29T13:30:07+00:00

Leer je lichaam beheersen

Binnen elke sport bestaat een risico op blessures opgelopen tijdens een wedstrijd of training. Door je fysieke mogelijkheden en beperkingen te leren kunnen veel blessures voorkomen of de gevolgen geminimaliseerd worden. Met behulp van analyses kijkt de sportfysiotherapeut naar sport specifieke grondmotorische eigenschappen zoals coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen. Voorkomen is immers altijd nog beter dan genezen.

Klik op een onderwerp voor meer informatie over onze aanpak:

De sportfysiotherapeut kan door middel van een sport- en bewegingsanalyse de fysieke mogelijkheden in kaart te brengen van de sporter/atleet binnen de specifieke sport. Daarbij wordt ook gemeten hoe vaak bepaalde beweging in een wedstrijd of een bepaalde tijd wordt uitgevoerd.
Door middel van een sport- en risicoanalyse kan de sportfysiotherapeut specifieke risico’s op blessures binnen de sport analyseren. De sporter krijgt inzicht in de risicogebieden waarbij het risico om een blessure op te lopen groot is en kan de specifieke gebieden trainen om blessures te voorkomen. De informatie over de trainingsbelasting, bewegings- en risicoanalyse kunnen we ook doorgeven aan de trainer(s) van de sporter.
Om de fysieke parameters kracht, snelheid en uithoudingsvermogen te meten kunnen metingen plaatsvinden. Uitgangspunt is wat de sporter/atleet moet kunnen, hoe het huidige niveau is en waar de atleet/sporter naar toe wil. Voor de metingen maken we gebruik van verschillende testmethodieken zoals, sprinttest, sprintwendbaarheidstest, fietstest en krachttesten. Indien gewenst kan een gestructureerde trainingsplanning worden opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met de informatie uit de sport- bewegingen- en risicoanalyse, waarbij de risicogebieden worden aangepakt en de kans op blessures verkleind wordt. Gedurende het traject wordt opnieuw gemeten en worden de vorderingen geëvalueerd en worden trainingsplanningen bijgesteld. Dit is een continue proces.
Of je nu een topsporter bent of als recreant sport beoefent, de sportfysiotherapeut kan je niet alleen helpen met analyses of trainingsprogramma’s. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat manuele of andere specifieke therapieën noodzakelijk zijn om enerzijds gewrichten en anderzijds de houding en bewegingen te verbeteren. Hierdoor kunnen blessures worden voorkomen en sport en train je vrijer. Denk daarbij ook aan ‘medicinal taping’ of het gebruik van braces of andere hulpmiddelen. De sportfysiotherapeut werkt hiervoor samen met alle andere disciplines binnen de Wijkel Groep, maar kan ook doorverwijzen naar medisch specialisten indien dit nodig wordt geacht. Het behandelprogramma van de sporttherapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en sporten.

Afspraak maken

045 – 521 22 24

Behandellocatie

Beersdalweg 100

6412 PE Heerlen

Ons team in Heerlen
Neem contact op

Bekijk ook:

logo_TOP